FAQ TUINONTWERP.

Waarom kiezen voor Axis Tuinarchitectuur ?

1. Expertise en creativiteit: Als gediplomeerde tuinarchitect heeft Axis Tuinarchitectuur de kennis en expertise om uw buitenruimte optimaal te benutten. Complexe opdrachten vragen naar frisse ideeën en vernieuwende oplossingen. We streven in onze ontwerpen naar een evenwicht tussen functionaliteit en schoonheid en houden hierbij in de eerste plaats rekening met de wensen en levensstijl van de opdrachtgever en het vooropgestelde budget.

2. Budgetcontrole: Axis Tuinarchitectuur ontwerpt buitenruimtes die passen binnen jouw budget. Wij helpen u bij het kiezen van de juiste materialen en planten die binnen het budget passen.

3. Oog voor detail: Elk project wordt met dezelfde perfectie uitgewerkt. Onze tuinen worden niet enkel gekenmerkt door een schoonheid, rust en eenvoud, maar ook door de verzorgde afwerking in uitvoering.

4. Passie voor architectuur: Tijdens het ontwerpproces laten wij ons leiden door de aanwezige architectuur van de woning en haar omgeving. Met deze uitgangspunten bekomen we stijlvolle tuinen met een eigen karakter. Zo slagen we er steeds in om een buitenruimte te creëren die helemaal aansluit aan uw verwachtingen.

5. Totaalconcept: Wij begeleiden u graag tijdens het volledig proces van voorontwerp tot oplevering en fungeren hierbij als centraal aanspreekpunt en leiden de uitvoering in goede banen. Vanaf de ontwerpfase introduceren wij u graag in ons team van aannemers. Een netwerk van tuinaanleggers, zwembadbouwers tot poolhousebouwers die samen met ons werken aan een kwalitatief tuinverhaal.

Hoe gaat Axis Tuinarchitectuur te werk ?

Vrijblijvende kennismakingsgesprek: Samen bespreken we uw wensen en bekijken we de mogelijkheden op het terrein. Als tuinarchitect hebben we zo een duidelijk beeld op de locatie, de aanwezige architectuur en de omgeving. Tijdens dit gesprek overlopen we onze werkwijze, bekijken we enkele gerealiseerde projecten en het vooropgestelde budget. Op basis van dit gesprek maken wij een prijsofferte voor het tuinontwerp. Na goedkeuring doen wij enkele opmetingen, worden er foto’s genomen van de bestaande situatie en wordt een grondonderzoek aangevraagd.

Voorontwerp / Conceptvisie: Op basis van de programmapunten wordt een voorontwerp en conceptvisie gemaakt. Het concept is de vertaling van de antwoorden die geformuleerd worden op de belangrijkste wensen die tijdens het kennismakingsgesprek naar boven kwamen. Het voorontwerp dat ondersteund wordt door 3D visualisatiebeelden wordt qua vormgeving en functionaliteit uitvoerig besproken. Gekoppeld aan het voorontwerp wordt een budgetraming opgemaakt die de financiële haalbaarheid van het project verduidelijkt. De feedback die we ontvangen na de bespreking wordt verwerkt in de opmaak van het ontwerpplan.

Ontwerpplan / Beplantingsplan / Verlichtingsplan: Het ontwerp krijgt een definitieve vorm en samen gaan we op zoek naar de meest geschikte materialen en beplanting. Tijdens het maken van deze keuze kijken we naar functionaliteit, duurzaamheid, budget en het onderhoud op langere termijn. Op het verlichtingsplan worden de locaties zoals meerstammige struiken of verhardingenzones bepaald die we wensen aan te lichten.

Uitvoeringsplannen: De plannen zoals ontwerpplan, beplantingsplan, verlichtingsplan, matenplan, … worden in detail uitgewerkt. Een gedetailleerd beplantingsplan wordt opgesteld met bijhorende plantenlijst. Op basis van de definitieve plannen, detailplannen en een meetstaat wordt door onze aannemers een offerte voor de uitvoering opgemaakt. De offertes worden samen met een vooropgestelde planning besproken. Indien nodig wordt er een bouwaanvraagdossier opgesteld om tot een stedenbouwkundige vergunning te komen. Na goedkeuring kunnen de werken worden ingepland.

Werfopvolging: Eenmaal gestart met de uitvoering zijn wij het centraal aanspreekpunt en staan wij in voor de opvolging en leiden we de aanleg in goede banen. Door de jarenlange samenwerkingen met onze vaste aannemers kunnen wij een correcte en kwaliteitsvolle uitvoering garanderen. Ook na de uitvoering laten we onze tuinprojecten niet los en staan we met plezier in voor het onderhoud. Na oplevering is het zorgeloos genieten van een prachtige tuin.

Wat kost een tuinontwerp bij Axis Tuinarchitectuur ?

De kostprijs van een tuinontwerp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van het project. Zo zal een tuin met vele hoogteverschillen meer creatief denkwerk vragen dan een andere tuin. Voor onze tuinontwerpen werken we steeds aan een vooropgesteld vast bedrag. Tijdens het eerste vrijblijvend gesprek bespreken we de mogelijkheden en geven u een correcte prijs voor het hele ontwerpproces. In vergelijking met de aanlegkost van de tuin kan de kost van het tuinontwerp op ca. 5% van de aanlegkost worden geschat. Deze kost verdient zichzelf echter snel terug bij het volgen van de juiste stappen tijdens de aanlegfase of bij het uitkiezen van de materialen en planten.

Wat kost de aanleg van de tuin ?

De kostprijs voor het aanleggen van een tuin is zeer uiteenlopend en is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tuin, het soort beplantingen en de gekozen materialen dat worden gebruikt, de verhoudingen tussen groenaanleg en bestratingen, je eigen wensen en natuurlijk ook de complexiteit van het tuinontwerp. Daarom is het verstandig om vooraf een budget vast te stellen zodat het ontwerp past binnen het vooropgestelde budget. Over het algemeen is het aanleggen van een tuin een grote investering. Toch zijn wij ervan overtuigd dat deze waardevolle investering bijdraagt in het verfraaien van je leefruimte en het de waarde van de woning verhoogt.

In welk bouwproces Axis Tuinarchitectuur contacteren ?

Het meest interessantst is om tijdens de ontwerpfase van de woning al betrokken te worden. De tuin wordt meer en meer gezien als een extra leefruimte, waarbij de verbinding tussen binnen en buiten heel belangrijk is. Ook voor technische zaken en de kostprijs is het voordelig om het tuinontwerp zo snel mogelijk te integreren. Hierdoor kunnen bepaalde werkzaamheden gecombineerd worden en bestaat niet het risico dat bijvoorbeeld een regenwaterput op een foute locatie staat. Bij een renovatie is het belangrijk om zelf te bepalen wanneer de tuinwerken wenselijk zijn. Algemeen kan worden gesteld dat het tuinontwerp een half jaar voor de uitvoering gestart wordt. Ontwerpen in het voorjaar betekent dus ten vroegste uitvoering in het najaar of vice versa.

Welke tuinen ontwerpt Axis Tuinarchitectuur ?

Axis tuinarchitectuur ontwerpt zowel kleine stadstuinen als landschapsparken en dit in zowel in moderne als in een landelijk stijl. We laten ons hierbij leiden door de aanwezig architectuur en de verwachtingen van de opdrachtgever. Onze moderne tuinen zijn ontwerpen met een hedendaagse en strakke stijl, vaak minimalistisch en gecombineerd met groenblijvende en onderhoudsvriendelijk groenvormen. Ze hebben meestal een sterke focus op geometrische vormen en lijnen en maken gebruik van moderne materialen zoals beton, staal en grind. Deze tuinen zijn sterk gericht op functionaliteit en creëren een naadloze overgang tussen binnen en buiten. In de landelijke tuinen die wij ontwerpen wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een natuurlijke omgeving. De tuinen worden vaak aangelegd met meer groen, bloemen, gras en natuurlijke materialen zoals kleiklinkers en grind. Landelijke tuinen zijn ontworpen om een rustige en een ontspannen sfeervolle omgeving te creëren. In alle tuinen wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid en ecologie.

Wat mag je van Axis Tuinarchitectuur verwachten ?
  • Een doordacht tuinontwerp dat resulteert in stijlvolle tuinen.
  • Een creatief tuinontwerp dat jouw wensen en budget respecteert.
  • Een realistische driedimensionale uitwerking van jouw droomtuin.
  • Een eerlijke en transparante communicatie.
  • Een jarenlange ervaring en technische kennis op gebied van materiaal -en plantenkeuze.
  • Een uitgebreide ondersteuning van ontwerp tot realisatie.
  • Een netwerk van betrouwbare partners.

Kortom : Een vlotte en aangename samenwerking.

Heeft u een andere vraag voor ons? Mail of bel voor een vrijblijvende afspraak.